• Consultatii si Info

    Consultatii si Info
  • Mituri si fapte certe despre dependenta de jocuri de noroc:

     

    Psiholog. Psihoterapeut Maria Stefania Boldea
    specializata in Terapie Sistemica pentru Familie: Cuplu si Copii

     

     

    Mit: Trebuie sa joci in fiecare zi ca sa fii considerat dependent de jocuri. 
    F apt: Dependentul de jocuri de noroc poate sa joace regulat sau ocazional. Se vorbeste despre dependenta de jocuri de noroc, indiferent de cat de des se joaca, atunci cand persoana este preocupata din ce in ce mai mult cu jocul, cand cheltuieste din ce in ce mai multi bani pe jocuri de noroc, cand petrece din ce in ce mai mult timp in compania altor persoane care joaca si ele, cand persoana joaca/pariaza in ciuda consecintelor negative care s-au produs sau care pot sa se produca. 

    Mit: Jocurile de noroc nu sunt chiar o problema din moment ce persoana are suficienti bani si isi permite cheltuieli foarte mari. 
    Fapt: Problemele cauzate de jocurile de noroc nu sunt doar de natura financiara. Alte probleme se pot agrava: se petrece timp din ce in ce mai mult cu gandul la joc, aceasta face ca in timp relatiile cu cei apropiati (sotie, familie, prieteni, colegi) sa se altereze. Persoana risca divortul, separarea, pierderea unor relatii, pierderea locului de munca, alterarea sanatatii mentale si fizice. 

    Mit: Partenerii sau apropiatii dependentilor de jocuri le cauzeaza acestora probleme suplimentare si asta ii impinge sa joace. 
    Fapt: Persoanele dependente de jocuri de noroc rationalizeaza comportamentul problema (jucatul) si gasesc foarte repede justificari, motive sau cauze exterioare pentru problema lor. Adeseori arunca vina propriului comportament pe ceilalti, in felul acesta evita responsabilitatea propriilor actiuni, inclusiv responsabilitatea actiunilor concrete de a-si depasi problema. 

    Mit: Daca o persoana dependenta de jocuri are o datorie, tu trebuie neaparat sa o ajuti sa o achite. 
    Fapt: Sa ajuti pe cineva in situatii neplacute pare sa fie un gest firesc si apreciabil, insa atunci cand datoriile se inmultesc atunci persoana care le-a facut e bine sa fie responsabilizata si motivate sa contribuie daca nu in totalitate macar in mare masura la recuperarea datoriilor. Uneori pentru persoana dependenta achitarea repetata a datoriilor este un semn incurajator pentru a juca in continuare; ea poate sa inteleaga faptul ca oricand este in impas cineva il salveaza si-i plateste datoriile. 

    preluat de pe:http://www.dependenta.ro/tratament_dependenta_jocuri_de_noroc.htm